Wednesday, June 12, 2013

Birthday Treats


almond raspberry friand

package with sprouting seeds



In the netherlands it is very common to treat sweets, fruits or a toy when it's your birthday at school or day care. Winter goes to the day care two times a week, so it was celebrating time over there. They will sing 'happy birthday' to you and make it a special event for the kids. I always feel the pressure of taking the perfect birthday treat, like many other moms, I guess. Why do we have that? On the other hand, I think it's good that you care about what you make or give. That you do your best, just by caring.

The last couple of years the issue about healthy snacks for treats are becoming more and more important. Although, I'm a bit of a health freak. I did choose to make little cakes/friands instead of making something with fruits. But I'll tell you I enjoy eating very much. I think indulging some cake or pastry is important for your health too. If you enjoy it fully, it's fine. If not, don't! It's all about keeping a good balance.

These little raspberry cakes are made with almond meal, that makes the cake already sweet by itself so you can cut down on the sugar. They are also really easy to make and don't they look cute, so tiny?! 

I read on the internet that some schools in the States require only store bought items for birthday treats, while some treats might not have been made according to health codes. Isn't that amazing?! It's the world upside down, not?

I prefer home made bakings from anyone I know besides most store-bought pastry. I don't know why, but the store-bought pastry is always to sweet for my tooth. And then i'm talking about well-known small bakery's around here and stuff like that. Not pastry from big suppliers, that's a non-issue anyway. When friends make cake it just taste so ......home made. I love that!  

My thoughts of baking and decorating birthday treats with my son and having fun doing so is one of life's little pleasures.

Besides the little raspberry friands, I also had a little package with sprouting seeds with on the backside an instruction how to grow the greens. It's fun to do with kids, because within a few days you will have the sprouts growing. It's a nice way of showing them a bit of nature, just at home!


Below you find the recipe. Click on it to enlarge or you can print it out.


                                       ------------------


Winter mocht trakteren op de crèche. Voel je ook altijd de druk om er iets lekkers/moois/leuks van te maken? Toch is het ook wel goed die druk, dat je geeft om wat je maakt of doet. De laatste jaren hoor je steeds vaker over gezonde traktaties, iets waar ik zelf wel blij mee ben. 
Toch heb ik er voor gekozen om kleine cake-jes te maken. Ik ben best wel een gezondheidsfreak. Maar ik ben ook erg goed in genieten van eten. Ik ben van mening dat genieten van een lekker stuk taart of cake ook goed voor je is. Als het gemaakt is met liefde en je eet het met genot, is het goed. Zo niet, dan moet je het niet doen. Het gaat allemaal om de goede balans. 

Deze frambozen cake-jes zijn gemaakt met amandel meel, wat de cake-jes al zoet maakt van zichzelf. Je hebt dus veel minder suiker nodig. Ook zijn ze erg makkelijk om te maken en zijn ze niet schattig, zo klein?

Ik las op internet dat op sommige scholen in Amerika als eis stellen dat de eetbare traktaties gekocht worden en niet thuis zelfgemaakt worden. In verband met hygiëne. Is dat niet waanzin? De wereld op zijn kop.

Mijn voorkeur gaat uit naar zelfgemaakte taarten gemaakt door familie en vrienden. Ze smaken altijd lekkerder dan gekochte taarten, die zijn naar mijn smaak vaak te zoet. En dan heb ik het over bekende kleine lokale bakkers hier in Rotterdam. Ik weet niet wat het is, maar taart van vrienden smaakt gewoon.....ja zelfgemaakt. Het liefst nog met schoonheidsfoutjes. Daar hou ik van!

De gedachte van taart maken en decoreren met mijn zoontje en daar veel lol in hebben. Dat zijn toch van die kleine dingen in het leven die het leven zo leuk maken, toch?

Naast de frambozen cake-jes, had ik ook een zakje met kiemzaden met op de achterkant een instructie. Dit is heel makkelijk en leuk om met kinderen te doen. Binnen een paar dagen heb je al resultaat en heb je lekkere kiemspruiten. Het is een leuke manier om een stukje natuur te laten zien, gewoon thuis. 

Hieronder vind je het recept. Klik voor vergroting of print het uit.






Monday, June 10, 2013

Turning Three!




birthday presents

safari park by car
safari park by car

safari park by car
safari park by foot

For the third year in a row I made a Victoria sponge cake. Sponge cake is a deliciously light, moist and open-grained cake. Combined with fresh fruit it makes the perfect breakfast for a birthday. 

The recipe looks simple, looking at the ingredients, but there are some little tricks you should know. I totally failed the first time, three years ago. I had to bake all through the night to make it right! It has all to do with the volume of the eggs. If the egg mixture doesn't increase in volume, the cake will not be light, spongy and open-grained. And that's the whole point of this cake. 

I have seen hundreds of different kind of recipes for a sponge cake, one more difficult than the other. It really doesn't have to be that difficult. 
My recipe (actually my mother's) works great, try it yourself.

I found a good video that explains the folding technique,  which you will need to keep the batter from deflating.

For Winter's birthday we went to Safari park Beekse Bergen. It's the largest wildlife zoo of the benelux and provides a home to approximately 1,250 animals from over 150 species. What makes the park so special is that visitors can explore the park with their own car.In this way you can imagine that you are on a real safari in Africa and you can see the animals very close without a fence.

Another highlight for Winter was driving the car himself, sometimes even more spectacular than the animals!

Hope you have had a great birthday my precious one. We feel so blessed to have you in our lives. We love you as no words can express.


Below you will find the recipe. Click to enlarge or you can print it out.


                                  ----------------------------------


Al 3 verjaardagen op een rij heb ik een Victoria Sponge cake gemaakt. Sponge cake is een hele lichte luchtige cake. Gecombineerd met vers fruit is het een ideaal ontbijt voor een verjaardag. 

Het recept ziet er makkelijk uit, wanneer je alleen kijkt naar de ingrediënten, maar toch zijn er een aantal dingen die je moet weten om het niet te laten mislukken. De eerste keer toen ik de taart maakte, 3 jaar geleden, mislukte het totaal. Ik heb tot midden in de nacht die cake staan bakken, tot het eindelijk gelukt was! Het heeft eigenlijk maar met 1 ding te maken en dat is het volume van het eimengsel. Wanneer het eimengsel zich niet zo'n 3 keer verdubbeld, krijg je geen luchtige en lichte cake. Er daar gaat het nu juist om!

Ik heb eindeloos veel recepten bekeken voor een sponge cake. De een nog ingewikkelder dan de andere. Dat is helemaal niet nodig. Mijn recept (eigenlijk die van mijn moeder) werkt prima. Probeer het zelf maar.

Ik heb hier wel nog een goede instructie filmpje voor de spatel techniek, die je gebruikt om ervoor te zorgen dat het volume van het eimengsel blijft wanneer je bloem erdoorheen doet.

Voor Winter's verjaardag zijn we naar Safari park Beekse Bergen gegaan.Het is het grootste Wildlife Dierenpark van de Benelux en heeft zo'n 1.250 dieren van ongeveer 150 diersoorten. Wat het park zo speciaal maakt is dat je er met je eigen auto tussen de dieren door kan rijden. Zo waan je jezelf op safari in Afrika.

Voor Winter was er nog een extra hoogtepunt; dat hij zelf auto mocht rijden bij papa op schoot. Dat was soms nog wel iets meer spectaculair dan de dieren. 

Hoop dat je een geweldige verjaardag hebt gehad, mijn schatje.

We voelen ons zo gezegend met jou in ons leven. 
We houden meer van je dan woorden kunnen omschrijven.


Hieronder vind je het recept. Klik voor vergroting of print het uit.