Monday, June 10, 2013

Turning Three!




birthday presents

safari park by car
safari park by car

safari park by car
safari park by foot

For the third year in a row I made a Victoria sponge cake. Sponge cake is a deliciously light, moist and open-grained cake. Combined with fresh fruit it makes the perfect breakfast for a birthday. 

The recipe looks simple, looking at the ingredients, but there are some little tricks you should know. I totally failed the first time, three years ago. I had to bake all through the night to make it right! It has all to do with the volume of the eggs. If the egg mixture doesn't increase in volume, the cake will not be light, spongy and open-grained. And that's the whole point of this cake. 

I have seen hundreds of different kind of recipes for a sponge cake, one more difficult than the other. It really doesn't have to be that difficult. 
My recipe (actually my mother's) works great, try it yourself.

I found a good video that explains the folding technique,  which you will need to keep the batter from deflating.

For Winter's birthday we went to Safari park Beekse Bergen. It's the largest wildlife zoo of the benelux and provides a home to approximately 1,250 animals from over 150 species. What makes the park so special is that visitors can explore the park with their own car.In this way you can imagine that you are on a real safari in Africa and you can see the animals very close without a fence.

Another highlight for Winter was driving the car himself, sometimes even more spectacular than the animals!

Hope you have had a great birthday my precious one. We feel so blessed to have you in our lives. We love you as no words can express.


Below you will find the recipe. Click to enlarge or you can print it out.


                                  ----------------------------------


Al 3 verjaardagen op een rij heb ik een Victoria Sponge cake gemaakt. Sponge cake is een hele lichte luchtige cake. Gecombineerd met vers fruit is het een ideaal ontbijt voor een verjaardag. 

Het recept ziet er makkelijk uit, wanneer je alleen kijkt naar de ingrediënten, maar toch zijn er een aantal dingen die je moet weten om het niet te laten mislukken. De eerste keer toen ik de taart maakte, 3 jaar geleden, mislukte het totaal. Ik heb tot midden in de nacht die cake staan bakken, tot het eindelijk gelukt was! Het heeft eigenlijk maar met 1 ding te maken en dat is het volume van het eimengsel. Wanneer het eimengsel zich niet zo'n 3 keer verdubbeld, krijg je geen luchtige en lichte cake. Er daar gaat het nu juist om!

Ik heb eindeloos veel recepten bekeken voor een sponge cake. De een nog ingewikkelder dan de andere. Dat is helemaal niet nodig. Mijn recept (eigenlijk die van mijn moeder) werkt prima. Probeer het zelf maar.

Ik heb hier wel nog een goede instructie filmpje voor de spatel techniek, die je gebruikt om ervoor te zorgen dat het volume van het eimengsel blijft wanneer je bloem erdoorheen doet.

Voor Winter's verjaardag zijn we naar Safari park Beekse Bergen gegaan.Het is het grootste Wildlife Dierenpark van de Benelux en heeft zo'n 1.250 dieren van ongeveer 150 diersoorten. Wat het park zo speciaal maakt is dat je er met je eigen auto tussen de dieren door kan rijden. Zo waan je jezelf op safari in Afrika.

Voor Winter was er nog een extra hoogtepunt; dat hij zelf auto mocht rijden bij papa op schoot. Dat was soms nog wel iets meer spectaculair dan de dieren. 

Hoop dat je een geweldige verjaardag hebt gehad, mijn schatje.

We voelen ons zo gezegend met jou in ons leven. 
We houden meer van je dan woorden kunnen omschrijven.


Hieronder vind je het recept. Klik voor vergroting of print het uit.




No comments: