Saturday, March 1, 2014

Israel



western wall in Jerusalem




Israeli salad


We ate tremendously amounts of hummus, israeli salads, chopped herbs, tahini, olives and shakshuka in the home land of the chef Yotam Ottolenghi; Israel. 
Our first morning we went to Manta Ray, a restaurant on Alma beach in Tel Aviv. It was there that I ate the best israeli salad, served as one of the many side dishes next to my poached egg. I was so amazed by how simple the salad was, but yet so tasty. 

Israeli salad, is a chopped salad. Distinguished by the tiny diced tomatoes and cucumbers. It is described as the most well-known national dish of Israel. I think I ate this salad every single day when I was in Israel. Nevertheless, we were astounded by the endless array of beautiful, healthy and creative salads, even for breakfast. I ended up eating salads for breakfast, lunch and dinner time.

Close to Manta Ray, is the nice neighborhood Neve Tsedek and on the other side the old harbor Jaffa, where we enjoyed good restaurants too. We definitely have to come back for more to explore both culinary and city wise. 

In Jerusalem we tried to get a table for lunch at the hotspot of this moment; restaurant Machneyuda, named after the nearby market Mahane Yehuda. This place is far from formal despite the top food served here. The dining areas are clustered around the open kitchen. When we were there there was loud music but with a good happy atmosphere. The staff as well as the chefs have been known to spontaneously burst into songs.Unfortunately we were not able to get a table, it was fully booked. We headed to the market and had our lunch at another restaurant.

In Israel I fell in love with za’atar, the amount of fresh herbs they use here, and of course the israeli salad and maybe even a little bit of Israel itself.

Below you find the recipe for the Israeli salad: click for enlargement or print it out.

Note: try to find persian cucumbers or mini cucumbers, as they are juicer and have a more concentrated flavor than common cucumbers. So probably that was also the reason why this salad tasted so good. The key lies in the quality of the vegetables, like always.

Note: It’s a great salad for kids, mine is not so much into tomatoes, but in this salad they are so tiny and it’s so fresh with the lemon that even he likes it. I like to add radish and sometimes some carrot for the daily salad so he gets his vitamins. 


                               -----------------------------------------


We hebben een ongelofelijke hoeveelheid hummus, Israëlische salades, fijngesneden kruiden, tahini, olijven en shakshuka gegeten in het vaderland van de topkok Yotam Ottolenghi; Israel.
Op onze eerste ochtend in Israel, hebben we ontbeten bij restaurant Manta Ray; pal aan het strand (Alma Beach) in Tel Aviv. Het is hier dat ik de beste Israëlische salade heb gegeten. Geserveerd met talloze andere bijgerechten naast het bestelde gepocheerde ei. Ik was overdonderd door de smaak van zo’n simpele salade. 

Israelische salade, is een salade van kleine blokjes tomaat en komkommer. De kunst om de ingrediënten in de meest fijne, perfecte blokjes te snijden, wordt beschouwd als een teken van status onder Israelische koks. Deze salade is dagelijkse kost voor de mensen hier en wordt geserveerd bij elke maaltijd. Echter kun je hier ook andere geweldige mooie, gezonde en creatieve salades krijgen. Ze weten hier zoveel te doen met groenten, zelfs in de simpele restaurants. Op een gegeven moment at ik salade als ontbijt, lunch en avondeten. Heerlijk!

Dichtbij restaurant Manta Ray liggen de leuke wijken, Neve Tsedek en de oude haven Jaffa, waar we ook genoten hebben van fijne lekkere restaurants. We moeten zeker nog een keer terug om verder te genieten van de stad en het eten.

In Jeruzalem hebben we nog geprobeerd een tafel te krijgen voor de lunch bij de hotspot van het moment: restaurant Machneyudagenoemd naar de dichtbij gelegen markt Mahane Yehuda. Dit restaurant is niet formeel ondanks de topkeuken en het eetgedeelte zit rondom de open keuken gepositioneerd.
Toen wij er waren (om ter plekke nog te proberen een tafel te krijgen) was er vrij harde muziek. Zowel het personeel als de koks staan er om bekend om spontaan in zingen uit te barsten. Jammer genoeg hebben we geen tafel kunnen bemachtigen. 

In Israel ben ik ben verliefd geworden op za’atar, de hoeveelheid verse kruiden die gebruikt worden en op de Israëlische salade en misschien zelfs wel een beetje op Israël zelf.

Hieronder vind je het recept: Klik voor vergroting of print het uit.

Note: Probeer perzische komkommers of kleine komkommers te vinden. Deze zijn sappiger en hebben een meer smaak dan normale komkommers. (Ik heb ze zelf nog niet gevonden hier in Rotterdam!) Vandaar dat de salade misschien extra lekker smaakte. De kwaliteit van de ingrediënten is zoals altijd het belangrijkste.

Note: Het is een goede salade voor kinderen, mijne houdt niet zo van tomaat, maar in deze salade is het zo klein gesneden en met het frisse citroen dat zelfs hij het wel lekker vindt. Graag voeg ik er dan nog wat radijs en wortel aan toe, zodat hij de dagelijkse vitaminen binnen krijgt.