Friday, August 30, 2013

Salad in France








Where as normally after a week I'm fed up with croissants, the most adorable cheeses and all other temptations that I can hardly resist, I thought I'll do it different this year. On our way to France, I had in the boot a jar with goij-berries, chia-seeds and black mulberries, just to name a few. My own sprouts muesli of amaranth and oats and packages almond milk. 
On the same way to France, I read the supplement of the NRC (dutch newspaper); 'Green is hot'. An article about healthy food is becoming more and more popular. This sentence made me laugh out loud; "There are woman that bring even açaí-berries and chia-seeds along their suitcase when going on holiday"
When I saw my neighbor on the camping with a jar with inca-berries on the table, I knew it was true. 

But it's not a real coincidence. My choice for the camping was made on the following description: small camping, ecologic swim pont, child friendly, yoga-lessons and vegetarian food. 
We've had a wonderful time on camping Brénazetin the Auvergne, the heart of France, run by Ron and Mariken. We have been taken full advantage of the fact that we could register ourselves for the lovely food and nice events organized, like jeu de boules evening with crêpes (for children) and a buffet (for adults).
My favorite made by Mariken was the salad with beetroot and carrot, served with herbs and flowers from her own garden. I don't think a have to say more; it was the perfect holiday. 


Below you find the recipe. Click for enlargement or you can print it out.


                                -----------------------------------


Waar ik het normaal na een weekje Frankrijk wel gehad heb met de croissants, de heerlijke kazen en andere verleidingen die ik dan moeilijk kan weerstaan, besloot ik het dit jaar anders te doen. Op weg naar Frankrijk lag in de achterbak van de auto nu een pot met goij-bessen, chia-zaad en zwarte moerbeien om maar wat te noemen. Mijn eigen pakken spruiten-muesli van amarant en havervlokken en wat pakken amandelmelk.
Ook op diezelfde weg naar Frankrijk las ik de bijlage van de NRC; 'Groen is de mode'. Een artikel over dat gezonde voeding steeds populairder wordt. In het artikel stond dat er nu zelfs vrouwen zijn die op vakantie açaí-bessen en chia-zaadjes mee de koffer in nemen. Hilarisch. Maar dat het echt hip is zag ik aan mijn lieftallige buurvrouw op de camping met een pot inca-bessen op tafel.

Maar geheel toevallig is het niet. Mijn keuze voor de camping was ook gevallen op de omschrijving: kleinschalige camping, ecologische zwemvijver, kind-vriendelijk, yoga-lessen en vegetarisch eten. Daar komt natuurlijk niet Jan en alleman op af. We hebben heerlijk 11 dagen gestaan op camping Brénazet midden in de Auvergne, bij de eigenaren Ron en Mariken. We hebben hier gretig gebruik gemaakt van het feit dat je een aantal avonden kon inschrijven voor heerlijk eten en leuke avonden, zoals de jeu de boules avond met crêpes (voor de kinderen) en buffet voor volwassenen. Mijn favoriete salade van Mariken was de salade met wortel en biet, opgemaakt met bloemen. Alles uit haar eigen tuin. Meer hoef ik niet zeggen volgens mij; het was een topvakantie. 

Hieronder vind je het recept. Klik voor vergroting of print het uit.